Högsta betyg för S:t Eriks Pipelifter

2016-10-31

”Ur säkerhetssynpunkt är den ett lyft för hela byggbranschen”

S:t Eriks Pipeliftern vann – Skanskas pris för bästa hjälpmedel. Nu har den testats praktiskt av både Peab, Svevia och Skanska. 

 – Ur säkerhetssynpunkt är det en enorm förbättring. Risken för klämskador är i princip helt utplånad, säger Martin Hamn, produktionschef på Svevia.

Klämskador har länge varit ett riskmoment vid rörläggning av betongrör. Därför har S:t Eriks lanserat Pipeliftern: ett hjälpmedel för att göra rörläggningen säkrare. Hjälpmedlet består av ett verktyg som kopplas till en grävmaskin på samma sätt som en skopa. På så vis kan kranföraren styra hela rörläggningen från förarhytten – utan att någon person behöver befinna sig i schaktet där rören ska läggas ner.

Kan ersätta farligare arbetssätt

I mars 2015 fick Svevia möjlighet att testa Pipeliftern praktiskt när ett nytt bostadsområde i Linköping skulle förses med cirka två ton tunga dagvattenrör. Martin Hamn som var produktionschef berättar hur det fungerade. 

– Vi är jättenöjda. Arbetet blev inte bara säkrare utan det gick även dubbelt så snabbt att lägga rören. Och ur en kostnadssynpunkt handlar det om ganska mycket pengar. Det är helt enkelt ett hjälpmedel som hela byggbranschen kan dra nytta av och på sikt kan förhoppningsvis de äldre lyftverktygen bytas ut mot Pipeliftern. Jag kommer bara att använda den framöver.

Även Peab, Skanska och andra entreprenörer har testat Pipeliftern och enligt Lars-Olof Nilsson, produktutvecklare på S:t Eriks har samtliga varit mycket positiva.
– Det fanns ett behov av att utveckla arbetsmiljön vid läggning av betongrör så jag är inte förvånad över det positiva bemötandet. Nu behöver vi minst fyrdubbla antalet Pipelifters för att kunna möta den stora efterfrågan från branschen.

Fick pris av Skanska för bästa säkerhetsidé

Att Pipeliftern skulle bli en sådan framgång insåg Skanska tidigt. I våras belönade de Pipeliftern med ett pris för bästa säkerhetsidé. Marcus Alvergren, en av dem som satt i juryn på Skanska, tycker det var en given vinnare.
– Det är en produkt som visar att produktivitet och säkerhet kan gå hand i hand. Och det vill vi belöna på Skanska, vi har en nollvision för olyckor på våra arbetsplatser och då behövs den här typen av hjälpmedel.  

 Kontakta S:t Eriks för mer information