– sju exempel på kreativa projekt i betong

2015-09-16

En bucklig fotbollsplan, en häpnadsväckande rutschkana och en konstnärlig diktgång. Det är bara tre av många exempel på kreativa betongprojekt i Malmö.

Betong är ett av världens viktigaste byggmaterial. Flexibelt, starkt och hållbart. I mångas ögon även ett fyrkantigt och trist material. Men det håller Gunnar Ericson, tidigare stadsträdgårdsmästare och numera senior rådgivare till Malmö stad, inte med om. – Betong är ett slitstarkt och vackert material. Nya möjligheter att forma betongen och dessutom trycka bilder och text gör att det finns ett brett användningsområde i offentliga miljöer.

Malmö tänker nytt med betong

Just i Malmö finns flera exempel på hur betong används på ett nytänkande vis. S:t Eriks, som gjuter betong till många av projekten i Malmö, gläds åt utvecklingen. – Malmö utvecklas snabbt. Det är kul att vara med på den resan och samtidigt visa att betong kan vara både färgglatt, mjukt, spegelblankt och mönstrat, säger Bo Johnsson, affärsutvecklare för specialprodukter på S:t Eriks. Gunnar Ericson, som samarbetat med S:t Eriks i många projekt, menar att företaget bidragit med hantverksmässigt kunnande och proffsigt bemötande. – Det handlar inte bara om att blanda betong, man måste kunna möta konstnärers och arkitekters visioner. För det krävs både kunnande, erfarenhet och noggrannhet.

Mönster och text med finsk teknik

Mitt i Malmö ligger det nybyggda konserthuset Malmö Live. Här har man använt en finsk metod – Graphic Concrete – som gör det möjligt att trycka bilder, text och mönster på betong. Vid Malmö Live har tekniken använts till konstverket ”Minnenas hav” – en 40 meter mjukt böljande betonggång som dekorerats med textpartier på olika språk på temat minnen och hav. Tekniken har även använts i Kockums park, där en del av stödmurarna i parken smyckats med bilder på varvsarbetare, ankare och andra motiv med inspiration från områdets varvshistoria. Bo Johnsson ser många möjligheter med tekniken. – Fasader, och andra plana ytor i offentliga miljöer skulle få mer liv och kännas mer exklusiva med Graphic Concrete. Dessutom är det ett bra sätt att ta tillvara på ett områdes historia, säger Bo Johnsson.

Mjuka former och starka färger

Strax utanför centrum, i stadsdelarna Kroksbäck och Rosengård, finns flera exempel på betongens formbarhet. I Kroksbäck har kommunen byggt en äventyrlig temalekpark med en 33 ton tung rutschkana med klätterställning – i folkmun kallad ”Drakryggen”. Rutschkanan som består av grönmålad betong med ingjuten belysning har blivit en succé bland barnen i området. – För många är betong inte det naturliga valet för en lekplats, men här har vi visat på materialets lekfullhet. Dessutom är det hållbart, det går varken att elda upp, flytta eller förstöra, något som annars kan vara ett problem i offentliga miljöer, säger Bo Johnsson. Ett stenkast bort från ”Drakryggen” ligger den prisbelönta puckelbollplanen, där man gjutit en böljande sarg i betong som ramar in hela planen. Ytterligare några kilometer bort, i stadsdelen Rosengård finns ett par betongelement som formar orden ”Dansa” och ”Pausa” hämtade ifrån en låt som var populär för ett par år sedan. Elementen som var en del av ett ungdomsprojekt färgsattes av ungdomarna själva och bidrar med en rejäl färgklick i området.

Spegelblank betong med glasfibrer

Sommarens snackis i Malmö har varit fontänen ”Mother” skapad av Charlotte Gyllenhammar. Även i detta projekt har S:t Eriks visat hur man kan arbeta kreativt med betong. För att fontänens inramning skulle matcha konstverket behövde ytan på betongen vara slät och porfri, och därför användes ett speciellt betongrecept ihop med gjutning i en glasfiberform. – Ytan blev så blank att man nästan kan spegla sig i den, berättar Bo Johnsson. Vi använde samma teknik på ett femtiotal klot som ramar in en temalekplats i Pildammsparken och de ser nästan ut som glaskulor. I framtiden finns planer på att göra en mindre version av fontänen ”Mother”, eventuellt föreställandes ett barnansikte. Bo Johnsson hoppas att S:t Eriks får gjuta betongen även till den. Men innan dess har S:t Eriks fullt upp med andra projekt. – Närmast ska vi gjuta en bänk till Ikeas nya globala mötesplats i Hubult. Den är ritad av en dansk arkitekt och kommer att bli robust, hållbar och vacker att se på – just så som vi vill att betong ska vara, avslutar Bo Johnsson.

Kontakta S:t Eriks för mer information

Affärsutvecklare för specialprodukter, Bo Johnsson: Mejl: Bo.Johnsson@steriks.se Tfn: 046-23 33 03 Marknadskoordinator, Anna Edström: Mejl: Anna.Edstrom@steriks.se Tfn: 0765-46 09 06

Om S:t Eriks

S:t Eriks är ett anrikt företag inom sten- och betongbranschen. Företaget har varit verksamt sedan 1888 och har idag 400 anställda över hela Sverige. Företagets produkter finns på många platser i Sverige, exempelvis kommer betongplattorna på Sergels torg i Stockholm från S:t Eriks.