Ny kantsten sätts på halva tiden

2025-04-16 Lästid: 3 min

Strax norr om Bollnäs jobbar några vägbyggare från NCC Civil Gävleborg mot klockan. Med stensaxar i hand sätter de en ny sorts kantsten av granit längs en 1,4 kilometer lång vägsträckning. – Det är ovanligt att vi sätter kantsten på en så här lång sträcka. Ju snabbare vi kan bli klara desto mindre exponeras vi för risken som alltid finns med att arbeta på en trafikerad väg, berättar Marcus Cedermark, som är projektingenjör på bygget. Han har skyddskläder och ett nyfiket leende. Sedan augusti 2023 driver han, tillsammans med platschefen, projektet framåt med tidplaner, inköp och ekonomiska beslut.

Olycksdrabbad vägsträcka

– Vägen mellan Bollnäs och Lottefors är olycksdrabbad. Varje dygn passerar 6800 fordon och sträckan hade några dumma krön och korsningar. Fotgängare och cyklister tvingades samsas med bilar och lastbilar på 80-vägen, säger Marcus.

Därför vill Trafikverket bygga om vägsträckan så att den blir säker för alla trafikslag. Det byggs en separerad fyrvägskorsning med vänstersvängfält, nya busshållplatser på fyra ställen, Dessutom en gångcykelväg direkt bredvid landsvägen och ny vägbelysning längs hela sträckan.

Tidskrävande sätta kantsten

I projekthandlingarna var det inskrivet att gångcykelvägen ska separeras från 80-vägen med hjälp av råhuggen kantsten av granit. Det är en hållbar och vacker natursten, men när arbetslaget började sätta den i refuger så märkte de hur tidskrävande det är.

– Kanstenarna ska stå på kil och ha fem centimeter betong under sig. Så du måste börja med att göra en väldigt plan bädd. Om kantstenen varierar i höjd så behöver du antingen sätta fler kilar för att stenen är för låg, eller skrapa ur i botten för att stenen är för hög. Dessutom är råhuggna sten ofta väldigt råhuggna i skarvarna mellan stenarna, så det krävs flera kap för att skarvarna ska vara inom toleranserna. Och varje gång du kapar måste du flytta stenen närmare grannstenen, och då behöver du justera kilarna igen. Det blir mycket extraarbete med tunga kapsågar och det kostar tid, säger Joel Olsson, som är arbetsledare på bygget.

Ny kantsten kräver färre justeringar

Till en början löpte arbetet på som planerat, men för att hinna klart innan vintern 2024 behövde NCC effektivisera kantstenssättningen. Dessutom ville de gärna minimera tiden då byggarbetarna jobbar på en trafikerad väg, för att minska risken för olyckor.

– Då visade Anna Yones på S:t Eriks en ny kantsten av granit som är slätsågad och flammad på alla sidor, men råhuggen på toppen och botten, berättar Marcus

Stenen heter RFV2 - Råhuggen och flammad vinkelkantsten. Skillnaden är att vinkelkantstenen inte kräver lika mycket justeringar och kapande. Du riktar in stenarna dikt an mot varandra, gjuter och gör ETT kap efter att betongen har bränt. Kilarna behöver inte justeras lika mycket och antalet kap minimeras, vilket gör att sättarbetet går snabbare.

– RFV2 är dyrare i inköp än den råhuggna, men när vi testade att sätta den så gick det ungefär dubbelt så fort, berättar Joel Olsson.

Skonar byggjobbarnas ryggar

Med maskin ställer de ut vinkelkantstenarna kant i kant, 60 meter i taget. Sedan sätter två man stenarna på plats och finjusterar, innan betongbilen gjuter. När betongen har bränt ser de över sträckan, mejslar bort någon oregelbundenhet på toppen av stenarna och avslutar med ett kap för att få perfekt skarv mellan varje sten.

Trafikverket och NCC kom överens om att byta kantsten för att spara tid och skona byggjobbarnas ryggar. Och Marcus är nöjd med resultatet.

– Den här typen av sten är ypperlig när du behöver sätta kantsten över en lång rak sträcka. Tidsvinsten och den bättre arbetsmiljön är det viktigaste för oss, men vi har ännu för lite erfarenhet av hur det här står sig i längden. Det ska bli intressant att utvärdera resultatet efter att stenarna har stått över en plogsäsong.