S:t Eriks och Cemvision i samarbete för klimatsmart VA-infrastruktur 

2025-04-09 Lästid: 2 min Av: Pressmeddelande

S:t Eriks och Cemvison har ingått ett samarbetsavtal om att fortsätta driva innovation och minska klimatavtrycket inom samhällsbyggandet. Den upprättade avsiktsförklaringen (LOI) är resultatet av ett flertal framgångsrika pilotprojekt med Cemvisions klimatsmarta cement i S:t Eriks produktion. Det första steget i samarbetet är att utveckla och implementera hållbara betonglösningar inom vatten- och avloppsinfrastruktur.  

Partnerskapet mellan S:t Eriks och Cemvision grundas på en gemensam vision om att förbättra hållbarheten inom samhällsbyggandet. Med S:t Eriks långa erfarenhet av att leverera hållbara sten- och betongprodukter och Cemvisions innovativa cementteknologi, finns stora möjligheter till att driva utvecklingen av framtidens byggmaterial.  

Det första steget i samarbetet är utveckla och implementera hållbara betonglösningar inom vatten- och avloppsinfrastruktur. S:t Eriks har redan framgångsrikt testat Cemvisions cement i sin egen produktionsmiljö, och nästa steg är att implementera nästa generations cement i skarpa projekt. 

– Det här samarbetet är ett viktigt steg för att skala upp användningen av klimatsmart cement i kritisk infrastruktur. Vi är glada att få med S:t Eriks på vår fortsatta resa. De cementapplikationer de arbetar med är både samhällskritiska och i behov av nya, smartare lösningar. Tillsammans kan vi bidra till ett mer hållbart och framtidssäkrat samhällsbygge, säger Oscar Hållén, CEO på Cemvision. 

Cement står årligen för cirka åtta procent av de globala koldioxidutsläppen. Genom att använda återvunnet industriavfall från bland annat gruv- och stålindustrin i stället för kalksten kan Cemvision minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med traditionell ”Portlandcement”. Betong med Cemvisions cement uppvisar dessutom hög beständighet i VA-miljöer. Produkten har en hög motståndskraft mot sulfat- och syraangrepp, vilket bidrar till en längre livslängd, vilket är av stor vikt när det kritiska VA-nätet byggs ut och renoveras. 

– Vårt fokus ligger på kvalitet, långsiktig hållbarhet och att erbjuda våra kunder de bästa produkterna. Vi letar ständigt efter nya innovationer i syfte att minska klimatavtrycket från våra betongprodukter, och samarbetet med Cemvision är ett exempel på initiativ som vi arbetar med. Tillsammans med Cemvision kan vi minska utsläppen i stor skala och samtidigt bibehålla den höga standard vi är kända för, säger Therese Kvarnström, Kvalitets- och Hållbarhetschef på S:t Eriks. 

Ett växande behov av uppdaterad VA-infrastruktur 

Sverige står inför omfattande investeringsbehov i VA-infrastrukturen. Över 75 procent av kommunerna rapporterar ett stort eller mycket stort behov av investeringar i sina vatten- och avloppsanläggningar, samtidigt som förnyelsetakten är låg. Betong spelar en central roll i denna infrastruktur – nästan alla vattenreservoarer och reningsbassänger byggs i betong, och cirka 25 procent av ledningsnäten använder betongrör. Den tekniska livslängden för betongrör kan uppgå till 150 år, vilket gör materialet till ett robust och långsiktigt alternativ för modern VA-planering. 

Under de kommande månaderna kommer S:t Eriks och Cemvision att fortsätta med tester för att undersöka potentialen för en bredare implementering av klimatsmart cement i VA-infrastruktur. Parterna ser också fram emot att samarbeta med kommuner och andra aktörer för att identifiera projekt där den nya teknologin kan göra störst skillnad. 

Fakta om Sveriges VA-infrastruktur: 

  • 95 procent av Sveriges kommuner anger att de har ett stort behov av att renovera sina ledningsnät (avlopps- och dagvattenledningar), och cirka 75 procent ser ett stort renoveringsbehov av sina VA-anläggningar (vattenverk och reningsverk).
  • Det svenska avloppssystemet sträcker sig över 100 000 kilometer – eller nästan 2,5 varv runt jorden. 
     
  • Omkring 90 procent av den svenska befolkningen är anslutna till det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet.